Expertises Sectoren

Delen

24.06.2024

Wijziging Decreet 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen

Het Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen werd recent gewijzigd middels decreet van 3 mei 2024.

Met het Decreet van 3 mei 2024 heeft men vooral enkele vereenvoudigingen en rechtzettingen wensen door te voeren. Immers, het Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeente­belastingen is sinds de invoering ervan zo goed als onveranderd gebleven. Er was nood aan een actualisering.

De voornaamste wijzigingen zijn de volgende:

  1. Kosteloze Eerste Aanmaning: De eerste betalingsaanmaning blijft kosteloos voor de belastingplichtige. Dit is een maatregel van behoorlijk bestuur. Vanaf de tweede aanmaning kunnen kosten worden doorberekend, maar dit is geen verplichting.
  1. Fiscaal Genaderecht: Er komt een rechtsgrond om lokale belastingverhogingen en fiscale boetes in specifieke gevallen te verminderen of kwijt te schelden, niet voor gewone belastingen. Voorwaarde is dat er een redelijke verantwoording en goede trouw zijn.
  1. Digitale Verzending van Fiscale Berichten: De regels voor digitale communicatie tussen overheid en burgers worden verduidelijkt, vooral met betrekking tot de start van fiscale termijnen. Elektronische verzending vereist uitdrukkelijke instemming van de burger.
  1. Ambtshalve Vestiging: Lokale overheden kunnen ambtshalve vestigingen doen bij ontbrekende of onjuiste aangiften. De termijnen en mogelijkheden van het fiscale genaderecht worden hieraan toegevoegd.
  1. Fiscale Boetes: Het plafond voor administratieve fiscale boetes wordt geïndexeerd en verzoeken tot vermindering of kwijtschelding worden mogelijk gemaakt.
  1. Uitbesteding Inning en Invordering: Een decretale basis voor de uitbesteding van lokale belastinginning wordt geïntroduceerd, inclusief de verwerking van persoonsgegevens door externe partijen.
  1. Belastingreglement: Het aanslagformulier hoeft niet meer vergezeld te zijn van het belastingreglement of een samenvatting; een verwijzing naar de online vindplaats volstaat.
  1. Integratie OCMW en Gemeente: Gemeenten kunnen nu ook fiscale onderzoeks- en controlebevoegdheden toekennen aan OCMW-personeel, wat de samenwerking en efficiëntie bevordert.
  1. Meldingsplicht Notaris: De notaris moet verkopen van onroerend goed met fiscale schulden opnieuw melden aan de bevoegde financiële ambtenaar van de ligging van het goed, zodat gemeenten op de hoogte blijven en hun voorrechten kunnen uitoefenen.

Het Decreet van 3 mei 2024 werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 31 mei 2024 zodat de decreetswijzigingen in werking zijn getreden op 10 juni 2024.

Voor vragen of meer informatie over deze materie kan u zich steeds wenen tot Mr. Sven Vernaillen en Mr. Katrien Dams, beiden werkzaam in de vakgroep Bestuurs- en Omgevingsrecht.