Expertises Secteurs

Share

19.06.2024

Vergunningsplichtig gewoonlijk gebruik is enkel relevant in openlucht

In een arrest van 14 mei 2024 legt het Hof van Cassatie nogmaals duidelijk uit wat juist wordt bedoeld met het gewoonlijk gebruik van een perceel zoals vergunningsplichtig gesteld in art. 4.2.1, 5° VCRO.  In het bestreden arrest van het Hof van Beroep te Gent van 26 mei 2023 werd geoordeeld dat het gewoonlijk gebruik tevens betrekking kan hebben op de opslag in een loods en dat nergens is bepaald dat de vergunningsplicht enkel betrekking heeft op een opslag in openlucht.

Het Hof van Cassatie verduidelijkte, in een bijzonder kort arrest, dat handelingen in de zin van artikel 4.2.1, 5°, a), Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening die plaatsvinden in een gebouw in beginsel niet kunnen worden beschouwd als het gewoonlijk gebruiken, aanleggen of inrichten van een grond in de zin van die bepaling. Artikel 4.2.1, 5°, Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening voorziet immers in een vergunningsplicht voor het in die bepaling nader omschreven gebruik van de grond, dit is het terrein als zodanig.

Samengevat: de vergunningsplicht voor gewoonlijk gebruik geldt enkel voor het gebruik van een grond. Indien de opslag overdekt gebeurt (dus niet in openlucht) is vermeld artikel niet van toepassing. 

Lees hier het volledige arrest: Cass. 14 mei 2024, nr. P.23.0944.N